Historian havinaa. Tohtori Livingstone, otaksun.

 

Vielä pari vuosisataa sitten Afrikasta ei tiedetty paljoakaan. Suuri maanosa oli tuntematon ja salaperäinen. Siellä oli kuitenkin ollut voimakkaita ja suuria valtioita sekä rikas oma kulttuuri jo yli tuhannen vuoden ajan. Afrikan ehkä merkittävin löytöretkeilijä oli skotlantilainen pappi ja lääkäri David Livingstone (1813-1873). Hän matkusti ja seikkaili Afrikassa 15 vuoden ajan ja palattuaan matkaltaan Englantiin kertoi näkemistään huikaisevista järvistä, joista ja putouksista sekä Afrikan väestön koettelemuksista kuten orjakaupasta. Hänen “löytöretkensä” olivat eurooppalainen sensaatio ja hän muovasi pitkiksi ajoiksi länsimaiden asenteita Afrikkaa kohtaan.

Kolmannella Afrikan matkallaan 1860-luvulla Livingstone katosi ja useaan otteeseen hänen uskottiin olevan mennnyttä. Amerikkalaislehden kirjeenvaihtaja Henry Morton Stanley etsi Livingstonea yhdeksän kuukautta ja viimein löydettyään hänet Tanganjikajärven rannalla lausui kuuluisat sanansa: “Tohtori Livingstone, otaksun!” David Livingstone kuoli nykyisen Sambian alueella ja hänen sydämensä on haudattu Afrikkaan. Malawissa, Njassajärven rannalla, Livingstoniassa, sijaitsee Livingstonen museo, jossa afrikkalaiset vaalivat ihailemansa ja rakastamansa valkoisen miehen muistoa. Hänet muistetaan miehenä joka auttoi lopettamaan orjakaupan.

David Livingstone avoimen mielen inspiroimana ja hänen rohkeutensa ja uteliaisuutensa innoittamana annoimme vuonna 1977 yrityksellemme nimeksi Livingstone. Tänä päivänäkin toivomme, että osaisimme “löytöretkeillä” yhtä ennakkoluulottomasti kuin David Livingstone aikanaan teki.